Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2010

Παλαμήδι - Παλιά Πόλη

Παλαμήδι
ΦΕΤΟΣ έμελλε να βρεθώ στο Ναύπλιο για πρώτη φορά. Αν και μόλις μια ανάσα από το κλεινόν άστυ (150 χλμ), τόσα χρόνια είχε διαφύγει της προσοχής μου.
Να, όμως, που με έναν «καρμικό» τρόπο τα πράγματα ήρθαν έτσι ώστε να κάνω τελικά τούτο το ταξίδι. Με το που πατάς στο λιμάνι, η αλμύρα από το θαλασσινό αεράκι που σε χτυπάει καταπρόσωπο, οι αγκυροβολημένες ψαρόβαρκες, οι οποίες «επιβεβαιώνουν» ότι το μεσημέρι θα φας φρέσκο ψάρι, τα αρχοντόσπιτα που «ξεμυτίζουν» δειλά - δειλά από τα όρια της Παλιάς Πόλης αλλά, περισσότερο απ' όλα, το μαγευτικό Παλαμήδι, το οποίο ξεπροβάλλει επιβλητικό απ' όπου κι αν σταθείς, δικαιολογούν μεγαλειωδώς τον τίτλο της πρωτεύουσας του Νομού Αργολίδας ως «άντρου» των ερωτευμένων.
Αναδρομή στο παρελθόν
Η ιστορία του Ναυπλίου ξεκινάει από τα αρχαία χρόνια, οπότε ιδρύθηκε στις όχθες του Αργολικού Κόλπου από τον ομώνυμο μυθικό ήρωα. Μεγάλη ναυτική δύναμη κατά τη μυκηναϊκή περίοδο, έζησε τη «χρυσή» εποχή της τον Μεσαίωνα υπό την κυριαρχία Βυζαντινών, Ενετών και Φράγκων. Τότε ολοκληρώθηκαν τα οχυρωματικά έργα με τη δημιουργία των κάστρων στο Παλαμήδι και το Μπούρτζι, που «φυλάει» την πόλη από τ' «ανοιχτά». Οι Οθωμανοί άφησαν το στίγμα τους τον 18ο αι., ενώ μετά την απελευθέρωση του ελληνικού κράτους η πόλη αναδείχθηκε σε πρώτη πρωτεύουσά του, το 1823, και ακολούθησε το 1834 η βασιλεία του νεαρού Όθωνα έως το 1862. Σήμερα, φανερά «εξελιγμένο», μεταμορφώνει τα ίχνη του παρελθόντος σε αναπόσπαστα στοιχεία της αναμφισβήτητης γοητείας του.
H Παλιά Πόλη
Η παραλία της Αρβανιτιάς. Ονομάστηκε έτσι, όταν οι Τούρκοι το 1770 γκρέμισαν με δόλο χιλιάδες Αλβανούς που δεν υπάκουσαν στον σουλτάνο.
Παλιά Πόλη
Απαραίτητες οι... συστάσεις

Όταν μιλάμε για το Ναύπλιο, εννοούμε την Παλιά Πόλη. Αμφιθεατρικά χτισμένη στα «πόδια» του μεγάλου βράχου της Ακροναυπλίας, το φρούριο όπου βρίσκεται το Ρολόϊ, χαρακτηρίζεται από πλακόστρωτα σοκάκια, πετρόχτιστα σπίτια και ανηφορικά σκαλοπάτια, που οδηγούν σε «ανθισμένες» βενετσιάνικες γειτονιές. Αν επιχειρήσετε να την εξερευνήσετε, το πιθανότερο είναι να χαθείτε στα φιδογυριστά καλντερίμια. Αυτό πρέπει να είχαν στο μυαλό τους και οι «ειδήμονες» που εισήγαγαν έναν πρωτότυπο τρόπο ψηφιακής ξενάγησης, ένα πολύγλωσσο εργαλείο, το οποίο έχει μορφή τηλεφώνου και διανέμεται δωρεάν στα τουριστικά περίπτερα κατά μήκος του λιμανιού, εκτελώντας επάξια χρέη ξεναγού! Αν πάλι έχετε εμπιστοσύνη στην ικανότητά σας να προσανατολίζεστε, βάλτε σημάδι την Πλατεία Φιλελλήνων, το όριο της παραλιακής οδού.
«Αποδράσεις», Εφημερίδα «ΜΕΤΡΟ», 25/9/2008