Πέμπτη, 26 Αυγούστου 2010

Ναύπλιο : Αρχοντιά δεμένη με την ιστορία

«Λες δεν υπάρχει Παράδεισος. Κι όμως, κατοικώ στο Ναύπλιο» είχε γράψει κάποτε ο Χρήστος Κατσιγιάννης κι ο Ναυπλιώτης συγγραφέας Άγγελος Τερζάκης συμπλήρωνε «στο Ναύπλιον ο χρόνος έχει εξαγιάσει το αίμα και το θάνατο και τα μετουσίωσε σε μνημείο ομορφιά».
Πρόκειται για τα λόγια δύο διαφορετικών ανθρώπων, από άλλες εποχές, που έζησαν το μεγαλείο της πόλης και το περιέγραψαν με το δικό τους μοναδικό τρόπο. Και στον κάθε ταξιδιώτη που έρχεται για πρώτη φορά στ' Ανάπλι, τα συναισθήματα που γεννώνται είναι τόσο δυνατά, που το μυαλό του κάποιο ποιητικό σχήμα θα σκαρώσει, θέλοντας να περιγράψει αυτό που αντικρίζουν έκπληκτα τα μάτια του.

Το Ναύπλιο έχει αυτό το κάτι ξεχωριστό και μεγαλειώδες μαζί. Στα σοκάκια και τα μεγάλα πετρόστρωτα ανοίγματα της παλιάς πόλης λες πως θα ξεπηδήσουν με τ' άλογό τους βενετσιάνοι ιππότες και φουστανελάδες ήρωες. Τα παλιά κτίσματα δημιουργούν μια ατμόσφαιρα παράξενη και οικεία μαζί κι ο χρόνος λες και κάνει βήματα προς τα πίσω, όταν τις εικόνες που συλλέγει το μυαλό συμπληρώνει το Παλαμήδι που κρέμεται κυριολεκτικά πάνω από την πόλη και το θρυλικό Μπούρτζι που σαν να επιπλέει αυτόνομο, πέτρινο καράβι μέσα στην ήσυχη θάλασσα του Αργολικού Κόλπου.
Μ' αυτές και μόνο τις λέξεις θα μπορούσε το κείμενο για το Ναύπλιο να τελειώσει και τη συνέχεια να τη γράψετε εσείς, ως περιηγητές στην πρωτεύουσα της Αργολίδας και πρώτη πρωτεύουσα του νεοελληνικού Κράτους, μετά την επανάσταση του 1821. Όμως με τα ιστορικά γεγονότα που γέννησαν το Ναύπλιο όπως το ξέρουμε σήμερα, η ιστορία μας απλά αρχίζει και θα ολοκληρωθεί με τις σύντομες δικές μας κατευθύνσεις σε μια πόλη που δείχνει δύσκολο να τη γνωρίσει κανείς με μια γρήγορη ματιά.

Με ξεναγό την Ιστορία

Εκείνα τα ταραγμένα για τον ελληνισμό χρόνια, η πόλη του Ναυπλίου έγινε θέατρο μεγάλων και καθοριστικών για τη χώρα μας πολιτικών γεγονότων. Εδώ φτάνει ο Καποδίστριας ως μεσσίας τον Ιανουάριο του 1828 και αποθεώνεται, εδώ δολοφονείται τριάμισι χρόνια αργότερα, μπροστά στην εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα. Την ίδια χρονιά οι Ναυπλιώτες υποδέχονται τον βασιλιά Όθωνα και το 1833 στο Παλαμήδι φυλακίζεται ο Κολοκοτρώνης. Σελίδες όλες οι παραπάνω από τη γνωστή ιστορία του ελληνικού έθνους που είναι γεμάτη αντίσταση, συγκρούσεις, εθνική ομοψυχία αλλά και εθνικούς διχασμούς, γεμάτη υπερηφάνεια αλλά και όνειδος μαζί. Τα γεγονότα αυτά, με την ένταση και τη σημασία τους διαμόρφωναν παράλληλα και την πόλη, που αναπτυσσόταν και γέμιζε με κτήρια που έφτασαν ως τις μέρες μας να θεωρούνται ύψιστα μνημεία μεγάλων πολιτικοϊστορικών αλλά και αρχιτεκτονικών διαστάσεων. Τ' Ανάπλι δεν έχασε ποτέ την ομορφιά του, όσα χρόνια κι αν πέρασαν, γιατί οι Ναυπλιώτες αντιλήφθηκαν πολύ γρήγορα ότι αυτή η πλευρά της πόλης, γεννημένη μέσα από τα γεγονότα αυτά, θα ήταν για πάντα πόλος έλξης για εκατομμύρια ανθρώπους, απ' όλο τον κόσμο.
Με όλα τα παραπάνω στο μυαλό σας, αφήστε την πόλη να σας διηγηθεί μόνη της την ιστορία της, μέσα από το μοναδικό σύμπλεγμα από κτίρια φράγκικα, ενετικά και τούρκικα, λαϊκά και δημόσια νεοκλασικά. Σε έναν και μόνο περίπατο θα δείτε μικρές και μεγάλες πλακόστρωτες πλατείες, οθωμανικές βρύσες, κανόνια, αγάλματα κι όμορφα πάρκα. Αλλά μην τα περάσετε όλα βιαστικά. Μπείτε για αρχή στο Αρχαιολογικό Μουσείο, που στεγάζεται σε ένα υπέροχο ενετικό κτίριο του 1713, στη μία πλευρά της Πλατείας Συντάγματος, της μεγαλύτερης στην παλιά πόλη και πιο γνωστής στους τουρίστες. Εδώ θα ξεκινήσει η γνωριμία με την παλιότερη ιστορία της ευρύτερης περιοχής, συνδεδεμένη με την κυριαρχία των Μυκηνών.
Θα δείτε αρκετά ευρήματα από τη χρυσή πόλη της αρχαιότητας, την Τίρυνθα, την Μιδέα, την Ασίνη κ.α.. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν ακόμη, το Πολεμικό Μουσείο και το Μουσείο του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος, που θα κατορθώσουν να σας βάλουν σιγά-σιγά στο κλίμα της πόλης και την ιστορική της εξέλιξη, μέχρι τα μέσα του προηγούμενου αιώνα. Στην Πλατεία Συντάγματος, από την πλευρά της Σούτσου, θα δείτε ένα ακόμη χαρακτηριστικό μνημείο της πόλης με μεγάλη ιστορία, το “Τριανόν”, που σε μια διαδρομή 4 περίπου αιώνων λειτούργησε ως τζαμί αλλά και ως καθολικός ναός και σήμερα στεγάζει το ομώνυμο κινηματοθέατρο της πόλης.
Γυρίστε προς την είσοδο της πόλης, μέσω της Σούτσου και της Αγίου Κωνσταντίνου και κάντε στάση στην Πλατεία Τριών Ναυάρχων για να θαυμάσετε το Δημαρχείο της πόλης. Κτίστηκε το 1833 προκειμένου να στεγάσει το πρώτο γυμνάσιο της Ελλάδας, στο οποίο δίδαξαν σπουδαίοι δάσκαλοι του Γένους. Στην πλατεία ξεχωρίζει το μνημείο του Δημήτριου Υψηλάντη που έφερε από τη Βιέννη ο αδερφός του Γεώργιος.
Από την Πλατεία ανεβείτε την οδό Γ. Βελλίνη για να βγείτε στη Δημητρίου Πλαπούτα.
Με αυτόν τον τρόπο θα πέσετε πάνω στο ναό του Αγίου Γεωργίου. Χτίστηκε στα χρόνια της πρώτης κυριαρχίας των Ενετών και αρκετά αργότερα, το 1823, αποτέλεσε τον καμβά πάνω στον οποίο δημιούργησε τις θαυμάσιες αγιογραφίες του ο ζωγράφος και συγγραφέας της “Βαβυλωνίας”, Δημήτριος Βυζάντιος. Στο εσωτερικό του ναού υπάρχει ακόμη ο κόκκινος θρόνος του Όθωνα, ενώ στο προαύλιό του στέκει προτομή του Αρχιμανδρίτη Χριστόφορου Κοκκίνη που έχασε τη ζωή του στη διάρκεια του εμφυλίου. Το σχετικά μικρό αυτό προαύλιο γίνεται κάθε καλοκαίρι τόπος συνάντησης μουσικών απ' όλο τον κόσμο, στο πλαίσιο του μουσικού φεστιβάλ της πόλης.
Έχοντας μπει, πλέον, στην οδό Πλαπούτα και επιστρέφοντας με κατεύθυνση το κέντρο της παλιάς πόλης, θα βρεθείτε μπροστά στον Άγιο Σπυρίδωνα, γνωστό από το τραγικό γεγονός της δολοφονίας του Ιωάννη Καποδίστρια. Στην είσοδο διακρίνονται ακόμη τα σημάδια από τις σφαίρες που στράφηκαν κατά του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας, (Άγαλμα στη μνήμη του Καποδίστρια, έχει στηθεί στην πλατεία που φέρει το όνομά του και φιλοτεχνήθηκε από τον Γλύπτη Μιχαήλ Τόμπρο). Αν προσέξετε για λίγο, θα δείτε την προτομή του μεγάλου μας λογοτέχνη Άγγελου Τερζάκη που καταγόταν από το Ναύπλιο. Ξαποστάστε για λίγο και πιείτε νερό από τις τούρκικες βρύσες που κοσμούν την πλατεία. Η πιο εντυπωσιακή από τις βρύσες που άφησαν πίσω τους οι Τούρκοι κατακτητές βρίσκεται λίγο παρακάτω, επί της οδού Σταϊκοπούλου που διαθέτει σαφέστατα τον ομορφότερο διάκοσμο. Ένα ακόμη από τα αξιοπρόσεκτα κτίσματα που άφησαν πίσω τους οι Τούρκοι θα δείτε στη συνέχεια πάνω στην οδό Σταϊκοπούλου. Το παλιό τζαμί χρησιμοποιήθηκε ως έδρα της πρώτης βουλής και στεγάζει σήμερα τη Δημοτική Πινακοθήκη.

Ακροναυπλία, Παλαμήδι και Μπούρτζι

Όταν θα έχετε ολοκληρώσει τη βασική σας περιήγηση στην παλιά πόλη, κρατήστε δυνάμεις για την Ακροναυπλία και, εφόσον έχετε τη διάθεση να ανεβείτε περπατώντας τα 999 σκαλοπάτια, συνεχίστε μέχρι το επιβλητικό Παλαμήδι.
Την Ακρόπολη του Ναυπλίου (ή Ιτς Καλέ) διαμόρφωσαν οι Ενετοί κατά τη διάρκεια των δύο περιόδων που κατείχαν το Ναύπλιο. Διαδοχικά κατασκευάστηκαν ένας διπλός κυκλικός πύργος, ο προμαχώνας και η σκάλα που ένωνε το Κάστρο με την πόλη. Οι Έλληνες την κατέλαβαν από τους Τούρκους μετά την Επανάσταση, με την πτώση του Παλαμηδίου.
Ο Καποδίστριας έχτισε εδώ στρατιωτικό νοσοκομείο, το οποίο μετατράπηκε στη συνέχεια σε φυλακή για ποινικούς και πολιτικούς κρατούμενους. Στη φυλακή αυτή κλείστηκε ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης και στον ίδιο χώρο έγινε η δίκη των δολοφόνων του Καποδίστρια. Μετά από πολλές περιπέτειες, το 1970, στη θέση της φυλακής δημιουργήθηκε το ξενοδοχείο Xenia Palace, από τα γνωστότερα στους ξένους επισκέπτες ξενοδοχεία της Ελλάδας, κυρίως λόγω της προνομιακής του θέσης.
Νοτιοανατολικά της Ακροναυπλίας, στην κορυφή ενός απότομου βράχου που κόβει την ανάσα στη θέα του από την παραλία του Ναυπλίου, βρίσκεται το Παλαμήδι. Είναι από τα καλύτερα και αρτιότερα διατηρημένα ενετικά κάστρα στην Ελλάδα. Έχει ύψος 220 μέτρα και διαθέτει 8 προμαχώνες που συνδέονται μεταξύ τους με ένα τείχος. Στην πύλη του και σε άλλα σημεία του Κάστρου, θα διακρίνετε το ανάγλυφο Λιοντάρι του Αγίου Μάρκου.
Οι πιο τολμηροί φτάνουν εδώ περπατώντας τα 999 σκαλοπάτια από το Ναύπλιο, αυτοί που βιάζονται ή δεν αντέχουν, βγαίνουν από την πόλη και κατευθύνονται κυκλικά προς την παραλία του Καραθώνα, για να βρουν τον ανηφορικό ασφαλτόδρομο ως τις πόρτες του Κάστρου. Η πιο γνωστή και πιο θλιβερή ιστορία του Παλαμηδιού έχει να κάνει με τη φυλάκιση του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και του Δημήτριου Πλαπούτα στα μπουντρούμια του.
Τώρα, αν δεν έχετε εξουθενωθεί από την σίγουρα κουραστική περιήγηση στην Ιστορία της πόλης απ' την πλευρά της στεριάς, πάρτε το καραβάκι για το Μπούρτζι. Το μικρό οχυρό που αναπαύεται σε μικρή απόσταση από την ακτή χτίστηκε από τους Ενετούς γύρω στα 1470. Σχηματίζεται από έναν πύργο σε σχήμα οκταγώνου, που συμπληρώνεται από δύο χαμηλότερους, στην ανατολική και δυτική πλευρά του. Τα χρόνια της Ενετοκρατίας, το Μπούρτζι ήταν το σημείο που έδενε η μία άκρη μιας μεγάλης αλυσίδας που με την άλλη άκρη της στην πλευρά του Ναυπλίου, έκλεινε τη δίοδο στα ανεπιθύμητα πλοία. Για το λόγο αυτό το λιμάνι του Ναυπλίου είχε το όνομα Πόρτο Καδένα. Στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, το Μπούρτζι αποτέλεσε τόπο διαμονής των δημίων της φυλακής των θανατοποινιτών, ενώ μετά την απελευθέρωση έγινε τόπος φιλοξενίας της Κυβέρνησης. Τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο άξιο αναφοράς είναι το σημείο της πόλης που βλέπει στο Παλαμήδι. Ο προβλήτας έχει διαμορφωθεί κατάλληλα για τον όμορφο απογευματινό περίπατο ντόπιων και ξένων, ενώ πολλές καφετέριες και μπαράκια θα προσφέρουν ώρες ξεκούρασης με θέα τη θάλασσα και το ηλιοβασίλεμα στην απέναντι πλευρά του Αργολικού κόλπου.

Της τελευταίας στιγμής

Φεύγοντας από το Ναύπλιο, προσέξτε την Πύλη της Ξηράς, ένα πέτρινο κτίσμα που αναστηλώθηκε πρόσφατα και αποτελεί, ουσιαστικά, το καλωσόρισμα στον επισκέπτη της παλιάς πόλης. Δίπλα στην πύλη μπορείτε να διακρίνετε τον ανδριάντα του πορθητή Στάικου Σταϊκόπουλου, που φέρει την υπογραφή του γλύπτη Νικόλα, ενώ λίγο βορειότερα, στην πλατεία Κολοκοτρώνη τον έφιππο ανδριάντα του ήρωα της Επανάστασης, έργο του γλύπτη Λάζαρου Σώχου από το 1901.
Το Ναύπλιο είναι το καλύτερο ορμητήριο για μια επίσκεψη στις γύρω περιοχές αφού απέχει μόλις 30 χιλιόμετρα από την Επίδαυρο, 25 χιλιόμετρα από τις Μυκήνες και 4 χιλιόμετρα από τον αρχαιολογικό χώρο της Τίρυνθας. Η γαλήνη της θάλασσας θα αποτελέσει την καλύτερη ολοκλήρωση ενός διημέρου απόδρασης από την καθημερινότητα, ειδικά το καλοκαίρι, στην παραλία του Καραθώνα, πολύ λίγα χιλιόμετρα από τ’ Ανάπλι, που είναι η πιο διάσημη αμμουδιά της περιοχής, αλλά και το τουριστικό Τολό.

Πώς θα πάτε

Το Ναύπλιο απέχει μόνο 148 χιλιόμετρα από την Αθήνα, και η μετάβαση στην αργολική πρωτεύουσα γίνεται κυρίως μέσω των Εθνικών Οδικών αξόνων, Αθηνών – Κορίνθου και Κορίνθου – Τριπόλεως. Υπάρχει πάντα και ο παλιός επαρχιακός δρόμος από την Κόρινθο μέχρι το Ναύπλιο, που περνά από όλα τα χωριά της περιοχής και ταιριάζει στους πιο υπομονετικούς. Υπεραστικά λεωφορεία για την Αργολίδα αναχωρούν από το σταθμό του Κηφισού καθημερινά, με τακτικά δρομολόγια, ενώ για τους φίλους του σιδηροδρόμου το τρένο του ΟΣΕ σταματά στο Άργος.

Τι θα φάτε

Κυρίως ψαράδικους μεζέδες, που θα πρέπει να τους αναζητήσετε στις ψαροταβέρνες του λιμανιού, απέναντι από το Μπούρτζι. Επίσης, Κολοκοτρωνέικο (χοιρινό τηγανητό με κρασί), άλλους μεζέδες με χοιρινό κρέας, παραδοσιακά γλυκά, τυρί και γενικά οτιδήποτε προέρχεται από την ελληνική κουζίνα. Ακόμη, ζητήστε να γευθείτε το κρασί από τα αργολικά αμπέλια και το λάδι της περιοχής.

Τι θα αγοράσετε

Στα πάρα πολλά παραδοσιακά μαγαζιά της παλιάς πόλης θα βρείτε είδη λαϊκής τέχνης, αντίκες, κοσμήματα, μουσικά όργανα, φιγούρες του καραγκιόζη και μαριονέτες, παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού και κομπολόγια (μην ξεχάσετε να κάνετε μια βόλτα και από το Μουσείο Κομπολογιού στην οδό Σταϊκοπούλου) κ.λ.π.

Διαμονή

Πολλά παλιά αρχοντικά και δημόσια κτήρια έχουν διαμορφωθεί σε παραδοσιακά ξενοδοχεία και ξενώνες, ενώ εξαιτίας του τουρισμού έχουν χτιστεί και πολλά νεότερα, τόσο μέσα, όσο και γύρω από την πόλη. Υπάρχει πάντοτε η επιλογή του Τολού, που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα μακριά και θα σας βοηθήσει να συνδυάσετε τις καλοκαιρινές διακοπές στη θάλασσα με μια επίσκεψη στην πόλη του Ναυπλίου. Για περισσότερες πληροφορίες στο σύλλογο ενοικιαζομένων δωματίων Αργολίδας: http://www.argolida-guesthouses.gr/

Χρήσιμα τηλέφωνα

Δήμος Ναυπλίου: 27520 23332
Γραφείο Πληροφοριών Τουρισμού: 27520 24444
Διεύθυνση Τουρισμού Νομαρχίας: 27520 27281
Νοσοκομείο Ναυπλίου: 27520 27309
Τουριστική Αστυνομία: 27520 28131
Λιμεναρχείο: 27520 22974
ΚΤΕΛ: 27520 27323
πηγή : http://www.enet.gr/, 20/1/2010