Κυριακή, 6 Μαΐου 2012

Ναύπλιο : Η πρώτη πρωτεύουσα.

Η παλιά πρωτεύουσα
Το Ναύπλιο προσφέρεται για ρομαντικούς περιπάτους, αλλά και για…μάθημα ιστορίας.

Ξεκινήστε απολαμβάνοντας έναν καφέ στην πλατεία Συντάγματος. Στα κτίρια που την περιστοιχίζουν είναι καταγεγραμμένη όλη η ιστορία του Ναυπλίου. Το Τριανόν, που ήταν τουρκικό τζαμί, το κτίριο με σκευοθήκη που κατασκεύασαν οι Ενετοί και στεγάζει το άκρως ενδιαφέρον Αρχαιολογικό Μουσείο, ο Μεντρεσές (το παλιό τουρκικό ιεροδιδασκαλείο) και το Βουλευτικό, πη Βουλή των Ελλήνων, που παλιότερα στέγαζε το οθωμανικό τέμενος. Εξίσου σημαντικό μνημείο είναι και ο ευμεγέθης πλάτανος της πλατείας, στη σκιά του οποίου οι αγωνιστστές του 1821 αγόρευαν και συζητούσαν τα θέματα της Επανάστασης. Εδώ οργανώθηκε και ο πρώτος εθνικός έρανος, κατά τον οποίο η θρυλική Ψωροκώσταινα προσέφερε πρώτη τον οβολό της.

Περπατήστε στους πεζοδρόμους πάνω από την πλατεία και σταματήστε στην εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, όπου δολοφονήθηκε ο Καποδίστριας. Παρά την επικρατούσα φήμη, στο μεταλλικό πλαίσιο που θα δείτε στην είσοδο του ναού δεν βρίσκεται η σφαίρα που τον δολοφόνησε. Όπως πιστοποίησε ο Βονιφάτιος Βοναφίν, προσωπικός του φίλος από την Τεργέστη, ο οποίος ταρίχευσε τον δολοφονημένο πρώτο πρωθυπουργό της Ελλάδας, το τραύμα του δεν ήταν διαμπερές, συνεπώς το σημάδι προκλήθηκε από απλό εξοστρακισμό. Αξιόλογα είναι και τα μουσεία της πόλης : το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ιδρυμα, το Πολεμικό Μουσείο, το παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης, το Ιδιωτικό Μουσείο Κομπολογιού αλλά και το Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο συστήνουμε ανεπιφύλακτα μετά την πρόσφατη ανακαίνιση του.

Μπούρτζι, Αρβανιτιά και Παλαμήδι

Περάστε με βαρκάκι στο νησάκι Μπούρτζι, το οποίο σήμερα φιλοξενεί μουσικές και εικαστικές εκδηλώσεις, ενώ κάποτε ήταν ο τόπος διαμονής των δήμιων της καρμανιόλας. Οι κατάδικοι εκτελούνταν στην καρμανιόλα που ήταν στημένη στο Αλωνάκι, στο Παλαμήδι. Μάλιστα, σώζεται έως σήμερα στο Εγκληματολογικό Μουσείο των Αθηνών. Από το Μπούρτζι ξεκινούσε επίσης η αλυσίδα που κατέληγε στην Ακροναυπλία, με στόχο την αποτροπή του κατάπλου εχθρικών πλοίων, εξ ου και το Ναύπλιο ονομαζόταν Porto Cadena (λιμάνι της αλυσίδας).

Έπειτα κάντε το γύρο της Αρβανιτιάς, όπως ονομάζουν οι Ναυπλιώτες τον πλακόστρωτο περιφερειακό πεζόδρομο κάτω από τα βράχια της Ακροναυπλίας. Ολοκληρώστε τον περίπατο σας συνεχίζοντας μέχρι την Καραθώνα ή ανεβαίνοντας στο Παλαμήδι από τα 857 σκαλοπάτια.

Απαραίτητες πληροφορίες

Πώς θα πάτε

Θα φτάσετε οδικώς από την Αθήνα σε περίπου 2 ώρες με Ι.Χ. Επίσης, τα ΚΤΕΛ του νομού Αργολίδος εκτελούν τακτικά δρομολόγια: (τηλ.27520-27323)

Πού θα μείνετε

«Μαριάννα»
(τηλ. 27520-24256, www.pensionmarianna.gr/).
Ωραία θέση, ζεστή φιλοξενία και σπιτικό πρωινό. Από 75 €

«Αέτωμα» (τηλ. 27520-27373, www.nafplionhotel.gr/).
Ανακαινισμένο αρχοντικό στην πλατεία του Αγίου Σπυρίδωνα. Από 70 €.

«Αμυμώνη» (τηλ. 27520-99477, www.amymone.gr/)

και «Αδιάντη» (τηλ. 27520-22072, www.hotel-adiandi.com/)

«Αδελφοί» ξενώνες με διαφορετική ατμόσφαιρα. Ρομαντική η «Αμυμώνη», πιο μοντέρνα η «Αδιάντη». Από 70 €.

Κόστος ταξιδιού
Το συνολικό κόστος για ένα ζευγάρι υπολογίζεται, με 2 διανυκτερεύσεις, στα 400 €.

Αναλυτικά:
Κόστος μετάβασης με Ι.Χ. (διόδια και βενζίνη από Αθήνα): 50 €
Κόστος μετάβασης με ΚΤΕΛ (κατ' άτομο): 23 €
Φαγητό/ σνακ: 200 €
Διαμονή: από 70 έως 75 €

της Νατάσσας Μπλάτσιου, περιοδικό “TV & Stars Box”, τεύχος 11, 14-20/4/2012